Velikonočním oslavám předchází většinou důkladné přípravy. Pro ženy to jsou hlavně nákupy – maso, ingredience na velikonočního beránka a mazanec, vajíčka do nádivky i pro koledníky, barvy na vajíčka, barevné stuhy a sladkosti pro malé koledníky a něco ostřejšího pro ty dospělé. V kuchyni se pak po takovém nákupu nahromadí víc odpadu, než by si jeden pomyslel. Pojďme tedy všechen odpad rychle vytřídit, ať může krášlení domova na Velikonoce pokračovat.

Plastové vaničky od masa můžeme po vymytí od mastnoty vytřídit do plastů, v opačném případě je pošleme do směsného odpadu. Do plastu vytřídíme i prázdné igelitové pytlíky od rozinek, mandlí nebo čokoládových figurek. Papírové sáčky od mouky a cukru patří do papíru, ty promaštěné ale vyhodíme do zbytkového odpadu. Při pečení pak spotřebujeme spoustu vajíček – můžeme je buď vyfouknout a nerozbité skořápky využít na velikonoční kraslice, rozbité skořápky pak dáme ideálně do bioodpadu. Do bioodpadu pak můžeme dát i skořápky z obarvených vajíček, zpravidla totiž na jejich krášlení používáme potravinářské barvy. Obaly od ztužených rostlinných tuků vyhodíme do směsného odpadu.

Plastové vaničky od masa můžeme po vymytí od mastnoty vytřídit do plastů, v opačném případě je odložíme do směsného odpadu.Zdroj: ASSET MEDIA

Plastové vaničky od masa můžeme po vymytí od mastnoty vytřídit do plastů, v opačném případě je odložíme do směsného odpadu.

Teď se můžeme vrhnout na ten velký úklid. Vyčistit okna, vyprat záclony, vydrbat podlahu, utřít prach a probrat šatník, který už zase praská ve švech. Tady pozor! Oblečení, které už v našich očích dosloužilo, ale stále je v nositelném stavu, by bylo škoda nenabídnout některé z kamarádek nebo na charitu. Stejně tak ho můžeme odložit do kontejneru na textil. Nepoužitelné kousky pak odvezeme do sběrného dvora.

Máme uklizeno, napečeno, maso je naloženo… Ještě nám zbývá nějaká ta velikonoční dekorace. Neodmyslitelným symbolem Velikonoc jsou kraslice. Co kraj, to jiné zdobení. Pokud ale ke zdobení používáme vosk, pak mějme na paměti, že takové skořápky, ani zbytky ztuhlého vosku netřídíme do bioodpadu, ale odložíme do směsného. Stejně tak skořápky obarvené jinými než potravinářskými barvami. Nepoužitý zbytek barev pak důkladně zabalíme a můžeme použít na barvení vajec zase za rok.

Vajíčka potřebná na pečení velikonočního beránka si můžeme místo rozbíjení tentokrát vyfouknout a využít je na kraslice. Pokud ke zdobení využíváme jiné než potravinářské barvy nebo vosk, skořápky pak patří do zbytkového odpadu. Zdroj: ASSET MEDIA

Vajíčka potřebná na pečení velikonočního beránka si můžeme místo rozbíjení tentokrát vyfouknout a využít je na kraslice. Pokud ke zdobení využíváme jiné než potravinářské barvy nebo vosk, skořápky pak patří do zbytkového odpadu.

A co uděláme s vysloužilou proutěnou pomlázkou po Velikonocích? Někdo dává proutky zakořenit do vody a pak je zasadí, pokud je ale chceme vyhodit, tak stačí proutky nastříhat na menší kousky a dát do bioodpadu. Pentle z krepového papíru dáme do modrého kontejneru, ty ze syntetických materiálů pak vyhodíme do směsného odpadu. Tam přihodíme i pozlátka od velikonočních čokolád. S prázdnými lahvemi od výslužky pro koledníky si už poradíme lehce, dojdeme s nimi k zelenému kontejneru na sklo. A máme, uklizeno i vytříděno!

Více informací o třídění a recyklaci odpadu naleznete na www.jaktridit.cz a co si napéct na Velikonoce zase na www.jakvkuchyni.cz.