Pokud vyrazíte do mikulovské podoblasti, čekají na vás tři hlavní cíle, které nesmíte minout. Město Mikulov, Lednicko-valtický areál a samozřejmě Pálavu. Jestliže nenavštívíte tato tři úchvatná místa, tak jako byste na Mikulovsku nikdy nebyli. Poté samozřejmě ochutnejte místní víno, které je opravdu jedinečné a díky kterému si zdejší region zamilujete.

Centrem mikulovské vinařské podoblasti je město Mikulov, podle kterého získala oblast i své jméno. Mikulov je zároveň považovaný za neoficiální centrum vína celé jižní Moravy. Dominantou tohoto krásného historického města je barokní zámek, stojící na výrazném skalním útesu. Na zámku si můžete prohlédnout expozici Víno napříč staletími, kolekci historických listů a jeden z největších sudů v Evropě, do kterého se vejde přes 1000 hl vína. Mikulov je také domovem a pořadatelem velmi populárního Pálavského vinobraní. Tento vinařský svátek přiláká každoročně začátkem září do města mnoho turistů z Čech, ale i ze zahraničí, hlavně z Rakouska a Německa.

Zdroj: Omnimedia

Dalším neméně významným centrem a zároveň jednou z nejúchvatnějších památek ve střední Evropě je Lednicko-valtický areál. Tento komplex staveb s nejrozsáhlejší umělecky ztvárněnou krajinou na světě, zapsanou na Seznamu světového dědictví UNESCO, si opravdu nesmí nechat ujít žádný milovník historie, ale ani vína. Skoro na každém rohu je možné ochutnat něco od místních vinařů. Kromě samotného lednického zámku jsou v celém areálu různě roztroušené nejrůznější působivé stavby. Navštívit můžete Apollónův chrám, Belvedér, Dianin chrám, Hraniční zámeček, Janův hrad, kapli sv. Huberta, kolonádu Reistna, Lovecký zámeček, maurskou vodárnu, akvadukt, minaret, obelisk, Rybniční zámeček, Tři Grácie, Lovecký zámeček Lány a zámeček Pohansko. Mezi nejzajímavější a turisty nejvíce vyhledávané patří určitě minaret. Druhou částí jsou pak Valtice s romantickým zámkem, který se stal domovem Salonu vín, degustační expozice 100 nejlepších moravských a českých vín, která můžete všechny ochutnat v chladivém prostředí místního zrekonstruovaného sklepení.

Posledním a pro mnohé nejcharakterističtějším cílem pro návštěvu Mikulovska je Pálava.  Chráněná krajinná oblast zahrnující hřebeny Pavlovských vrchů, které umožňují nádherný pohled na Novomlýnské nádrže a rozlehlé okolní vinice, dala jméno tolik oblíbené odrůdě révy vinné. Odrůda Pálava a později i další oblíbená odrůda Aurelius byly vyšlechtěny v nedaleké obci Perná. Zde a v dalších vinařských obcích v okolí můžete navštívit vinaře přímo u nich ve sklepě nebo zavítat na různé vinařské slavnosti, které se zde každoročně pořádají.

Zdroj: Omnimedia

Veškeré užitečné informace, které byste mohli před cestou na Mikulovsko využít, najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz.