Jak vypadá práce lékaře ve Virtuální klinice EUC?

Pokud se ve Virtuální klinice na www.virtualniklinika.cz objeví nový pacient, přijde mi SMS zpráva. Přihlásím se ke svému účtu, vyhledám pacienta a otevřu si anamnestický dotazník, který pacient vyplnil. Je důležité, aby toho pacient sdělil v dotazníku co nejvíce. Dotazníky jsou strukturované a umožňují první rychlou orientaci v daném problému. Potom začne samotný chat, důkladně se pacienta vyptám. Můžu ho požádat o zaslání fotografie nebo laboratorních výsledků. Můžu se s pacientem spojit také obrazem, uskutečnit tedy i videochat, což je výhodné třeba při kožních problémech. Vyšetření se uzavírá ve chvíli, kdy pacientův problém vyřeším, a to včetně předepsání léku. Pokud se problém nepodaří vyřešit v rámci chatu či videochatu, pacientovi doporučím osobní návštěvu kliniky nebo doplnění různých vyšetření. Celé vyšetření probíhá relativně rychle, obvyklá čistá doba je 6 až 10 minut. Ordinujeme každý den v týdnu, 24 hodin denně.

Jaké spatřujete výhody práce v tomto formátu „ordinace“?

Za hlavní výhodu považuji flexibilitu. Pracovat je možné odkudkoli, pokud u sebe lékař má počítač a internetové připojení. Jako lékařka oceňuji zajištění kontinuity péče. Během chatu mohu nahlédnout do zdravotnické dokumentace pacienta a podívat se např. na jeho předchozí léčbu. Díky možnosti videochatu mohu pacienta také vidět. Pokud je to nutné, pacientovi mohu doporučit návštěvu lékaře. O zajištění konkrétního termínu se už postará koordinátor, který si pacienta přímo v chatu převezme. Pacientovi mohu v rámci Virtuální kliniky vypsat e-recept, e-neschopenku nebo žádanku na další potřebná vyšetření.

Co to znamená pro pacienta?

Jednoznačně zajištění rychlého a bezpečného přístupu k lékařské péči. V dnešní době je někdy složité se k lékaři dostat nebo dovolat. To není problém pro pacienty naší Virtuální kliniky. A samozřejmě to znamená také úsporu času, zvýšení pohodlí a v současné situaci i bezpečí. Pacient se může k chatu připojit odkudkoli – z domova nebo z práce. Nemusí se k lékaři dopravovat, nemusí riskovat nákazu koronavirem. Samotný chat probíhá také velice rychle. Pacient se zaregistruje. Potom si vybere téma, které chce řešit, spojí se s ním naše umělá inteligence a podrobně se ho vyptá na jeho problém. Následně je popis problému odeslán lékaři, ten se během několika minut připojí a chat může začít. V případě potřeby lékař do chatu přizve koordinátora, který se s pacientem eventuálně domluví na termínu návštěvy ordinace. Používání Virtuální kliniky je jednoduché, elegantní a hlavně intuitivní. 

Jakou máte odezvu od pacientů, kteří Virtuální kliniku EUC využívají?

Spokojenost pacienta je pro nás odměnou. Nejraději jsme, když jsou pacienti zdraví a nevrací se k nám. Pokud jsou však opět nemocní a vyhledají nás, jsme vděční za jejich důvěru. Vzhledem k tomu, že máme zázemí 26 klinik zdravotnické skupiny EUC, tak není problém, v případě potřeby, pacienta odeslat na vyšetření ke specialistovi do některé z nich.

S jakým typem zdravotních problémů na vás nejčastěji obrací?

Spektrum obtíží, se kterými se na nás pacienti ve Virtuální klinice obrací, se výrazně neliší od obtíží, s kterými přicházejí do ordinace praktického lékaře, dermatologa a dalších specialistů. Jedná se zejména o bolesti zad, bolesti hlavy, nachlazení, zažívací obtíže, kožní problémy. Teď je samozřejmě aktuální téma koronaviru. A zde je potřeba také zdůraznit, že vyšetření ve Virtuální klinice je bezplatné a dokážeme vyřešit až 60 % potíží. 

Profesní medailonek MUDr. Bomberové Kánské
MUDr. Petra Bomberová Kánská vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a atestovala v oboru Všeobecné praktické lékařství. Svým pacientům se věnuje v ordinaci praktického lékaře na Pardubicku. Je aktivní členkou Pracovní skupiny pro venkovské lékařství a působí jako národní reprezentantka pro Českou republiku v organizaci EGPRN (European General Practice Research Network). Ve volném čase se věnuje charitativnímu sdružení RWTTC (Running With Those That Can’t). Od listopadu 2019 je vedoucí lékařkou Virtuální kliniky EUC (www.virtualniklinika.cz). 

 EUC KlinikaZdroj: EUC Klinika