Jeanne Olivii je třicet let. Jejím domovem je slum v Antananarivo, hlavním městě Madagaskaru. Má jediné přání – doufá, že její čtyři děti přežijí ve zdraví do dospělosti a prožijí kvalitnější život než ona. Pro své děti dělá maximum. Na výchovu je však sama a v kritických podmínkách slumu jen těžko shání obživu.

V současné době obývá Antananarivo 1,6 milionu lidí. Město leží v povodňové oblasti. Místní lidé se několikrát do roka potýkají se silnými záplavami. Městská popelářská služba navíc bohužel zdaleka nepokrývá potřeby obyvatel, ve městě je v současné chvíli jen 460 popelnic. Nahromaděný odpad v ulicích brání průtoku vody, a tak jsou následky povodní často katastrofální. Silný proud strhává chatrče ve slumech a nechává bez domova tisíce lidí. Celé čtvrti pak zůstávají bez přístupu k čisté vodě. V důsledku toho se mezi místními rychle šíří nemoci, které mohou být zejména pro menší děti smrtící.

Humanitární organizace CARE se proto rozhodla situaci rychle řešit a trvale zlepšit životní podmínky obyvatel chudinských čtvrtí města. Vznikla iniciativa úklidových týmů, které mají za úkol udržovat městské ulice a zajistit tak bezpečné a zdravé prostředí pro všechny. Členkou jedné z úklidových čet je také Jeanne Olivia.

Úklidem ulic pomáháme naší komunitě udržovat okolí v čistotě. Díky pravidelnému příjmu mohu také finančně podporovat svou rodinu. Organizace CARE nás mimo jiné naučila, jak si vydělat více peněz z recyklace odpadu. A tyto znalosti teď mohu sdílet s ostatními členy naší komunity,“ vypráví Jeanne Olivia. „Všechno, co dělám, dělám pro mé děti. Od chvíle kdy se ráno probudím až do večera. A nikdy nepřestanu. Dokud budu mít obě ruce, budu pro ně dřít.“

Právě práce v úklidovém týmu CARE je jednou z mála pracovních příležitostí v místním slumu. Pro matky samoživitelky, jako je Jeanne Olivia, představuje stabilní zaměstnání jedinou možnost, jak uživit rodinu.

Jeanne Olivia se rozhodla vyprávět svůj příběh také na Instagramu. V rámci projektu #jsemjakoty sdílí dnes svůj život ve Stories na profilu CARE Česká republika.

Vydejte se spolu s námi na Madagaskar a poznejte statečnou ženu, která je odhodlána zajistit lepší budoucnost pro své děti.

Zdroj: CARE Česká republika

#jsemjakoty probíhá na Instagramu CARE Česká republika celý tento týden. Ještě se můžete těšit na příběhy z Maroka, Pobřeží slonoviny, Iráku, Gruzie a Bosny a Hercegoviny. Projekt vznikl za finanční podpory České rozvojové agentury.

www.care.cz

Zdroj: CARE Česká republika