Lahodné švestkové kuličky s kokosem
 

Kuličky všeho druhu k Vánocům neodmyslitelně patří. Ale měli jste tu čest s netradičními švestkovými kuličkami s kokosem? Příprava je snadná, výsledek delikátní.

Ingredience

  •  12 sušených švestek
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g kokosu
  • 100 g nasekaných ořechů
  • 50 g másla
  • rozpuštěnou čokoládu
  • lžíci kakaa

Postup přípravy

K rozmixovaným švestkám přidejte kokos, cukr, nasekané ořechy a lžíci kakaa. Poté do směsi přilijte rozpuštěné máslo a promíchejte ji. Z těsta vytvořte kuličky menší velikosti, namočte je v rozpuštěné čokoládě a v chladničce nechte ztuhnout. Ještě před tím je můžete ozdobit strouhaným kokosem, nadrcenými oříšky apod.

 

Vánoční marcipánové brambory
 

Milovníci marcipánových dobrot je jistě důvěrně znají. Ostatní by si měli rozšířit obzory, protože jen málokteré cukroví pohladí mlsný jazyk jako právě tento druh. Vánočním marcipánovým bramborám většinou neodolají ani lidé, kteří jinak vánočnímu cukroví příliš neholdují!

Ingredience

  • 60 g hladké mouky
  • 60 g mletých mandlí
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 g marcipánu
  • ořechy a čokoláda na zdobení

Postup přípravy

Vytvořte hladkou směs z marcipánu (nasekejte na drobnější kousky), moučkového cukru, mletých mandlí a vejce. Nechte ji ztuhnout v chladničce a poté z ní vyválejte kuličky, do kterých vtlačte ořechy. Pečte po dobu cca 15 min na 150 °C a až mírně vychladnou, obalte je v čokoládě a ozdobte na drobno posekanými ořechy.

 

Americké mini cookies
 

Cukroví, které je v USA vnímáno jako zlatá klasika, u nás zatím nezdomácnělo. Ale když už se někde objeví, okamžitě se po něm slehne zem. Americké mini cookies jsou zkrátka neodolatelné a můžete si je snadno upéct doma.

Ingredience

  •  250 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 220 g másla
  • 30 g kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • ½ jedlé sody
  • 150 g hořké čokolády

 

Postup přípravy

V misce smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, kakao, sůl a sodu. Do druhé misky nalijte mléko, přidejte změklé máslo a vajíčka. Míchejte tak dlouho, než vznikne homogenní směs a po částech k ní přidejte suchý obsah z první misky společně s čokoládou, kterou před tím pokrájíte na drobnější kousky. Z těsta uválejte kuličky a naskládejte je na plech. Nechte mezi nimi dostatek prostoru – při pečení se hodně roztečou do stran. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C po dobu cca 8 minut. Cookies si poměrně dlouho zachovávají vláčnost – vydrží měkké i dva týdny.

 Zdroj: Nutily Europe spol. s r.o.

Vánoční ježci
 

Příprava vánočních ježků je trochu pracná, ale pohled na roztomilé cukrovinky, které oživí každou vánoční tabuli, vám čas strávený v kuchyni vynahradí.

Ingredience

  •  1 vejce
  • 100 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 350 g hladké mouky
  • 200 g tuku
  • 50 g čokolády na vaření
  • kokos
  • ořechy

Postup přípravy

Smíchejte mouku, cukr, vejce a tuk. Těsto rozdělte na menší dílky a do každého zabalte ořech dle chuti (vlašský, lískový, případně mandli…). Poté z nich vytvarujte ježky a pečte je na cca 15 min. při 160 °C. Počítejte s tím, že se těsto v troubě trochu rozlije, proto se ježky snažte dělat menší, kulatější a se zvednutými čumáčky. Jakmile vychladnou, potřete je rozpuštěnou čokoládou a ozdobte kokosem. Zbylou čokoládu využijete na oči a čumáčky. Můžete se do nich pustit hned, ale o něco lépe chutnají, když se odleží.

Smíchejte mouku, cukr, vejce a tuk. Těsto rozdělte na menší dílky a do každého zabalte ořech dle chuti (vlašský, lískový, případně mandli…). Poté z nich vytvarujte ježky a pečte je na cca 15 min. při 160 °C. Počítejte s tím, že se těsto v troubě trochu rozlije, proto se ježky snažte dělat menší, kulatější a se zvednutými čumáčky. Jakmile vychladnou, potřete je rozpuštěnou čokoládou a ozdobte kokosem. Zbylou čokoládu využijete na oči a čumáčky. Můžete se do nich pustit hned, ale o něco lépe chutnají, když se odleží.

Zdroj: Nutily Europe spol. s r.o.