Po dlouhé době se objevil revoluční český vynález. Společnost RIOCATH ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky vyvinula a patentuje světově unikátní dvouplášťové katetry. "Je pro nás velmi potěšující, že můžeme pomáhat tomuto skvělému vynálezu, který by mohl ochránit statisíce pacientů od infekcí a dalších zdravotních komplikací," hodnotil loni při představení prototypů projekt RIOCATH zástupce ředitele Ústavu organické chemie a biochemie prof. Ing. Martin Fusek, CSc.

Zdroj: Riocath Global, a.s.
RIOCATH katetry mohou změnit řadu lékařských postupů.

Oproti současným produktům mají RIOCATH katetry dvě hlavní výjimečné vlastnosti. „Při používání RIOCATH mechanismu se katetr netře o okolní prostředí a udržuje ve své původní poloze všechny drobné částice, se kterými se setká. Zabraňuje tím případnému poškození tkání a následnému zjizvení. Stejně tak důležité je, že se RIOCATH katetry vybalují zevnitř a část katetru, která se dostane do styku s mikroby na začátku močové trubice se dále nezasouvá dovnitř. Tím se eliminuje možnost zavlečení infekce,” vysvětluje unikátnost patentovaného mechanismu MUDr. Miroslav Svoboda, předseda představenstva RIOCATH GLOBAL a.s. a spolutvůrce patentovaného vynálezu. 

Zdroj: Riocath Global, a.s.
MUDr. Miroslav Svoboda představuje prototypy katetrů na loňské tiskové konferenci

V medicíně se nabízejí stovky využití českého patentu. Prvním dostupným výrobkem postaveným na patentovaném mechanismu RIOCATH budou rektální rourky pro kojence, kteří trpí břišními kolikami. Už za dva měsíce by se tyto produkty měly objevit v prodeji. Urinární katetry se právě certifikují jako zdravotnické prostředky a jsou před klinickými zkouškami.

Nyní, těsně před uvedením prvního výrobku na trh, připravila skupina RIOCATH jedinečnou příležitost. Dává šanci občanům a firmám z České republiky a Slovenska možnost nakoupit akcie ovládané společnosti RIOCATH FNDB a.s., která se bude podílet na rozvoji jednotlivých projektů. Potenciální majitelé akcií společnosti RIOCATH FNDB a.s. mají v tento okamžik šanci podílet se na rozvoji toho jedinečného projektu, postaveného na českém patentu, a zároveň se podílet i na budoucích ziscích z toho plynoucích.

Po dokončení klinických testů urinárního katetru a jeho uvedení na trh vzroste odhadovaná hodnota společnosti na desítky milionů Euro. Mimo urinární katetry lze princip využít u velkého množství dalších aplikací," vysvětluje význam patentované technologie RNDr. Ing. Jaromír Zahrádka Ph.D., člen představenstva RIOCATH Global a.s., odpovědný za problematiku ochrany duševního vlastnictví.