V České republice se zdražení elektřiny a plynu projevilo nejen růstem jejich cen, ale také ukončením činnosti některých dodavatelů energií, v čele s Bohemia Energy. To postihlo skoro 1 milión zákazníků. Po automatickém přechodu pod dodavatele poslední instance nebo k novému dodavateli, bohužel zákazníkům, domácnostem i firmám, ceny energií ze dne na den několikanásobně stouply. U řady seniorů mohou být zálohy dokonce vyšší než jejich důchod. 

Zdražení energií se však dotkne všech. Například největší dodavatel elektřiny v ČR, skupina ČEZ, zdraží od ledna cenu elektřiny v nejběžnější sazbě D02 (svícení a provoz spotřebičů) z 1700 na 3120 korun bez DPH za jednu megawatthodinu. Uvedené zdražení se na koncové faktuře pro spotřebitele může projevit zvýšením ceny přibližně o 30 procent oproti letošnímu roku. 

Také Evropská unie nepříznivou situaci vnímá jako závažný problém. Představila proto soubor nástrojů a opatření, která mohou EU a její členské státy přijmout k řešení bezprostředních dopadů růstu cen a dalších případných cenových otřesů. 

Mezi opatření na ochranu spotřebitelů a podniků patří nouzová podpora příjmů domácností a spotřebitelů, povolení dočasných odkladů úhrad faktur za energie, zavedení ochranných opatření, která zabrání odpojení od rozvodové sítě, státní podpora pro podniky a cílené snížení daňových sazeb pro zranitelné domácnosti. To všechno jsou přípustná opatření, která by mohla pomoci těm, na které vysoké ceny energií dopadají nejvíce. 

Problematikou vysokých cen energií se nedávno zabývali také ministři EU pro energetiku. Agentura Evropské unie pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) představila hlavní body své předběžné zprávy o posouzení vysokých cen energie v Evropě a současného uspořádání velkoobchodního trhu s elektřinou. V této zprávě se mimo jiné uvádí, že vysoké ceny elektřiny a plynu by měly výrazněji klesnout na jaře 2022. Doufejme, že tomu tak opravdu bude. Důležitá je však také nadcházející zima a její dopady na poptávku po plynu. Ministři se shodli, že je zapotřebí jednat koordinovaně a přijmout naléhavá opatření s cílem zmírnit dopad rostoucích cen energie na nejzranitelnější domácnosti a podniky. 

Je důležité, abychom se krizí na trhu s energiemi zabývali přednostně. Zima je zde a čas běží. Je proto správně, že jak národní vlády, tak EU aktivně pomáhají situaci zmírnit. Otázkou ale zůstává, co můžeme udělat, abychom se pro příště podobné krizi vyhnuli. To je jasný úkol pro příští rok.

Více o mé práci v Evropském parlamentu:

 Zdroj: reneweuropegroup.eu

 

Zadavatel: Ondřej Kovařík
Zpracovatel: VLM a.s.