Přestože máte na výběr z několika možností, vždy vsaďte na to nekvalitnější ovoce a zeleninu pocházející z produkce ekologického zemědělství. K produkci v bio kvalitě zemědělci nevyužívají pesticidy, herbicidy ani průmyslová hnojiva. Sady jsou plné života a údržba probíhá s maximálním ohledem na zachování půdního života.

Díky biodiverzitě a biologické rovnováze v okolí sadů a polí, mají škůdci své přirozené predátory, kteří je většinou zvládnou eliminovat, popř. mohou ekologičtí zemědělci sáhnout po povoleném přípravku na ochranu rostlin, často na bázi výluhů z bylin nebo například mikroorganismů. Při produkci bio zeleniny se využívá pestrých osevních postupů a plevel bývá likvidován mechanicky.

Kam pro kvalitní ovoce a zeleninu?

Ovoce a zeleninu v bio kvalitě koupíte na eko farmách, které je nabízejí ve faremních obchodech nebo například prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů, na trzích i v supermarketech. Vždy ale myslete na to, aby biopotraviny nesly označení logem biolistu nebo biozebry. Každý producent bio ovoce a bio zeleniny vám také musí být schopen předložit certifikát o původu. Co nemá logo nebo certifikát, není bio a ne všechno co seženete na farmářském trhu je automaticky produkt ekologického zemědělství

Že už je dávno po sezóně? To vůbec nevadí. S dodržováním několika jednoduchých pravidel si budete moci dopřávat chutné bio plody, i když už bude dávno po sklizni. Tmavá vlhká místnost s dostatkem čerstvého vzduchu – to je nezbytný základ pro skladování ovoce a zeleniny. Skvělou volbou proto bude jednoznačně sklep. Pozor ale na vlhkost, je nezbytná, ale nesmí jí být příliš.

Plody nemíchejte

Ovoce by mělo být oddělené od zeleniny nejen z toho důvodu, aby nenačichlo, ale i kvůli odlišné náročnosti na skladování. Například pro košťálovou zeleninu bývá vhodnější vyšší vlhkost. Naopak cibule a česnek potřebují vzduch, a proto se svazují do svazků a zavěšují. Brambory doporučujeme skladovat v prodyšných bedýnkách ve tmě.

Náš tip: Mrkev uložte do směsi vlhkého písku a rašeliny v poměru jedna ku jedné.

Při skladování ovoce si dejte pozor, aby nebylo nahnilé nebo otlučené, tyto kousky oddělte od ostatních, zdravých plodů. Plody, jakkoliv poničené, doporučujeme v co nejkratší době zkonzumovat. Nežli zralé, volte raději ovoce ještě nedozrálé, které vám ve sklepě dojde. Poté dejte pozor, aby se ovoce nemačkalo a rovnoměrně je vyskládejte do papírových beden. Taktéž buďte opatrní při jakékoliv manipulaci, i malá odřenina může způsobit, že se vám zkazí celá bedýnka.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství" se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Zdroj: Biozebra

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Zdroj: Biolist