Nadie je čtyřicet let. Žije v Casablance, přístavním městě na západním pobřeží Maroka. Jejím přáním je, aby všechny děti v Maroku měly stejné příležitosti. Věří, že kvalitní předškolní vzdělání je tím nejdůležitějším stavebním kamenem pro lepší budoucnost. Právě to je ale v Maroku pro některé děti nedosažitelným luxusem.

Navzdory všem snahám o reformy, které probíhají od roku 2000, se marocký vzdělávací systém neustále potýká s obtížemi. Nedostatek kvalifikovaných pedagogů, nedostatek vhodného vybavení, a hlavně nedostatečná struktura v systému péče o děti jsou příčinou velkého počtu případů, kdy děti přestávají chodit do školy či musejí několikrát opakovat stejné ročníky. Předškolní vzdělávání stát vůbec neposkytuje. Školky existují pouze v rámci soukromého sektoru a jsou tak nedostupné pro děti z chudých rodin.

Proto se humanitární organizace CARE rozhodla podpořit chudé marocké děti a založit kvalitní školky ve vyčleněných oblastech země. Jednu z nich má na starosti právě Nadia. Každý den brzy ráno vstává a vydává se do nejchudší čtvrti Casablancy. Dlouho předtím, než se otevřou brány školky, už za plotem nedočkavě postávají malí žáčci s rodiči. Není se čemu divit. Pro místní děti je možnost navštěvovat školku malým zázrakem.

Vzdělání je základním právem, které pomáhá budovat kvalitní život,” vypráví Nadia. “Chci dětem nabídnout podmínky nezbytné pro jejich rozvoj. První roky života jsou totiž u dětí zásadní v jejich vývoji. Když jsou pod dohledem a je jím věnováno více pozornosti, jejich rozvoj je daleko větší. Jedná se tedy o nejlepší způsob, jak zajistit spravedlivé příležitosti pro všechny děti.

Nadiinu školku navštěvuje v tuto chvíli bezmála 60 dětí. Stovky dalších bohužel zatím neměly to stejné štěstí. Proto organizace CARE soustavně pracuje na zlepšení celkové infrastruktury vzdělávání v Maroku a snaží se tak zajistit kvalitní vzdělání pro všechny. Právě stateční a šikovní lidé, jako je Nadia, jsou nezbytnou součástí dlouhodobé snahy o zlepšení situace.

Nadia se rozhodla vyprávět svůj příběh také na Instagramu. V rámci projektu #jsemjakoty sdílí dnes svůj život ve Stories na profilu CARE Česká republika.

Vydejte se spolu s námi do Maroka a poznejte ženu, která bojuje za lepší budoucnost pro všechny děti bez rozdílu.

Zdroj: CARE Česká republika

#jsemjakoty probíhá na Instagramu CARE Česká republika celý tento týden. Ještě se můžete těšit na příběhy z Pobřeží slonoviny, Iráku, Gruzie a Bosny a Hercegoviny. Projekt vznikl za finanční podpory České rozvojové agentury.

www.care.cz

Zdroj: CARE Česká republika