Stačí dobrý nápad a hodně šetřit

Na začátku podnikání je důležité každý výdaj pečlivě zvážit, aby vám firma moc dlouho nezůstávala v červených číslech. Namísto investic do běžných nákladů dejte peníze do rozvoje podnikání. Začínající podnikatelé často řeší vhodné prostory. Nabízí se pronajmutí vlastní kanceláře, ale mnohem výhodnější je (aspoň ze začátku) pracovat doma. Vždyť i zakladatel Apple Steve Jobs vyrobil první přístroje doma v garáži. Musíte sice počítat se ztíženými podmínkami, ale ne nadarmo se říká „přes překážky ke hvězdám“. Riziko krachu v začátcích je velké, až polovina nových firem skončí do pěti let od založení. Je proto opravdu důležité přenést se přes představy o ideální kanceláři a doslova obracet každou korunu.

Poproste o pomoc rodinu a známé

Celý život se učíme a sbíráme zkušenosti. Pokud máte mezi svými známými někoho, kdo už delší dobu řeší vlastní byznys, zjistěte, jak začínal, co mu pomohlo a jak se mu daří. Osobní poznatky vám v začátcích mohou hodně pomoci. Stejně tak třeba mezi blízkým narazíte na šikovnou účetní, či dostanete tip, jak získat dotace apod. Známí jsou zkrátka důležití. Nezapomeňte je také požádat, aby se o vašich výrobcích nebo službách zmínili mezi svými ostatním. Reklama „na doporučení“ je totiž nejvěrohodnější a zároveň nejlevnější způsob propagace.

Pokud potřebujete technické vybavení, popřemýšlejte o leasingu

Podnikat jen tak s holýma rukama jde obzvlášť v dnešní době velice těžko. Potřebujete základní pracovní nástroje, jako je notebook, kvalitní telefon, tiskárnu. Jistě některé už doma máte, ale ne vždy dostatečně kvalitní. Pokud se rozhodnete třeba pro výrobu dřevěných hraček, šití vlastních kabelek či tvorbu šperků, budete jistě potřebovat nějaký kvalitnější nástroj, jehož pořízení může být nákladnější. V případě větších výdajů tak zkuste zapřemýšlet o jejich pořízení na leasing. Výhodou je často rychlé vyřízení a také to, že nepotřebujete počáteční kapitál.

Vyplatí se pronajaté auto s kompletním servisem

Budete k provozování byznysu potřebovat auto a bojíte se, že právě do něj bude potřeba investovat nemalý finanční obnos? Nemusíte mít obavy. Na trhu jsou dnes společnosti, které vám auto na delší dobu pronajmou. „V ceně je samozřejmě servis a asistence a počítáme i s tím, že podnikatel nemůže o svoje auto najednou přijít. Za dobu, kdy je vůz v servisu, nabídneme náhradní,“ vysvětluje odborník Petr Dospiva ze společnosti Arval, specializující se na operativní leasing a dodává: „převezmeme odpovědnost za rizika, služby i náklady. Vy se přitom budete moci plně soustředit na svou podnikatelskou činnost.“ Pokud tedy vaše podnikání závisí na autu nebo dodávce, nemůže se stát, že vás překvapí nenadálé poruchy. Třeba u Arvalu dopředu nemusíte skládat ani kauci, takže vás nečeká nárazový výdaj. Nájemné navíc zůstává celou dobu stejné, a vy tedy víte, s jakým výdajem máte každý měsíc počítat.

Zdroj: foto.botticelli.cz

Vždy je ale potřeba mít na paměti, že podnikání je složitá disciplína. Než se do něj pustíte, musíte si být jistí, že víte přesně, čeho a jak chcete docílit. Napište si podnikatelský plán. Proberte svůj nápad s někým zkušenějším. A pokud máte sen, vrhněte se do toho.