Tradice zpracování citrusu yuzu je stará téměř 1.200 let a pochází z Asie, konkrétně z některých oblastí v Číně, Jižní Koreji a Japonsku. Plody yuzu jsou překvapivě malé, mají poměrně málo šťávy a spoustu pecek. Vyznačují se však výrazně aromatickou kůrou, která se zpracovává spolu se šťávou a dužinou a dodává výslednému produktu jeho typickou vůni. 

Kouzlo yuzu tea spočívá v přidání cukru a medu 
Sklizeň yuzu připadá na podzim, ale plody bohužel nevydrží dlouho čerstvé. Také mají zvláštní, silně nahořklou chuť, a proto asijští farmáři hledali cestu, jak toto ovoce dál zpracovat, zachovat jeho unikátní vlastnosti a zároveň prodloužit trvanlivost výsledného produktu a potlačit hořkost v chuti.

Nakonec přišli na jednoduchý způsob, který se používá dodnes a díky němuž se prakticky beze zbytku zužitkují celé plody. Citrusy se nejprve vypeckují a následně se nakrájí. Využije se dužina, šťáva i kůra. Kousky ovoce se pak v poměru 50:50 smíchají s medem a cukrem a vznikne základ pro tradiční yuzu tea. Med a cukr ovoce nejen zakonzervují, ale dodají mu i sladkou chuť.

Hodí se do nápojů, dezertů i hlavních jídel
V této podobě můžete yuzu koupit i na českém trhu a připravit si z něj pro zahřátí čaj, v létě osvěžující limonádu, použít jej jako přísadu do sladkého pečiva nebo jím ozvláštnit slané pokrmy. Nechte se inspirovat například webovými stránkami yuzu.cz, kde najdete celou kuchařku.

Vedle tradičního yuzu tea se pod značkou Yuzu skrývají také další produkty zpracované stejným způsobem – Yuzu zázvor a Yuzu maracuja. Vyzkoušejte je a sami uvidíte, jak snadné je propadnout kouzlu super citrusu yuzu. 

Kompletní sortiment značky Yuzu (včetně dárkových balení a reklamních předmětů) od 8. do 14. listopadu zakoupíte na eshopu s kódem DENIK20 o 20 % levněji.