Pane Zdechovský, patříte k nejvíce aktivním europoslancům ze všech. Můžete prozradit, na čem všem jste letos pracoval?

Těch věcí bylo poměrně hodně, protože jsem aktivní hned ve čtyřech parlamentních výborech. Legislativní práci ale ovlivnila pandemie, proto jsem třeba inicioval prošetření jejího vzniku, vytvoření rychlých záchranných balíčků pro firmy, mluvil s odbory, řešil dopady na jednotlivá odvětví a snažil se maximálně podporovat české firmy vyrábějící ochranné pomůcky. Nicméně taková klíčová legislativa byla o právu zůstat odpojen od internetu nebo na zlepšení boje proti korupci a podvodům. Pokračuji i v boji za reformu EU.

Zaznamenala jsem, že jste se zapojil i přímo do pomoci v nemocnici? Jak jste se k tomu dostal?

Přihlásil jsem se. Cítil jsem, že v Evropském parlamentu toho moc neudělám, a že jsem potřebnější tady. Na jaře jsem mj. pomáhal se sehnáním a s distribucí ochranných pomůcek do domovů seniorů ve východních Čechách nebo do některých nemocnic, teď na podzim jsem i tři týdny pomáhal v berounské nemocnici jako sanitář na covidovém oddělení dlouhodobé péče. Chtěl jsem pomoci zdravotníkům, kteří v té době skutečně byli za hranou svých možností a bez dobrovolníků by se situace nezvládla. A musím říci, že to byla velmi dobrá zkušenost. Vedle obdivu ke zdravotníkům jsem si odtamtud odnesl řadu dobrých zkušeností do života.

Nevím o jiném politikovi, který by opravdu šel něco takového dělat hned na tři týdny. Mohu se tedy zeptat, jaká byla vaše skutečná motivace?

Během tohoto roku jsem absolvoval vojenský výcvik pro aktivní zálohy a cítil jsem to jako splnění povinnosti se přihlásit v momentě, kdy druhá vlna dosáhla svého vrcholu. Mnoho mých kamarádů z řad lékařů mi posílalo fotky z nemocnic a sdíleli informace, které v médiích nebyly. Tak jsem začal obvolávat nemocnice. V Berouně mi paní vrchní sestra řekla, že mám hned v pondělí v 7 hodin nastoupit. Než jsem se rozkoukal, byl jsem na oddělení a už jsem pomáhal. Byla tam skvělá parta lidí.

Byl jste známý i tím, že jste se angažoval v případech lidí, co se dostali do těžké situace. Našel jste si čas i na toto?

Ano, s mým týmem jsme pomohli dalším desítkám řidičů kamionů, kteří v Británii dostali přemrštěné pokuty za to, že jim do vozu násilně vlezli migranti. Pak jsme se angažovali v několika případech, kdy se do vážných problémů dostali čeští občané v zahraničí nebo v případě Čechů, ke kterým se nezachovala správně česká justice či pojišťovna. Vše se dá dohledat na mém webu zdechovsky.eu.

Je něco, čeho třeba litujete?

Ty věci jsou dvě. Dělal jsem např. maximum proto, aby neprošla zmetková legislativa k zákazu olověného střeliva, kdy je nově postižitelné i jen držení v okruhu 100 metrů od jakékoliv kaluže, což je úplně absurdní a lepší ochraně přírody to vůbec nepomůže. A pak je stále výzvou dořešení konfliktu zájmů některých vysoce postavených politiků, kdy se proces nedaří zrychlit.

Dokázal byste jedním slovem shrnout rok 2020?

To slovo by byla pokora. Ať už na vojenském výcviku, v nemocnici, při všech koronavirových opatřeních, které děláme hlavně kvůli druhým z řad starších příbuzných či nemocných. Člověk si uvědomil, že tu musí být předně pro své nejbližší.

Zdroj: logo els