Až 4 tisíce tun ročně
Historie pěstování cibule ve Všestarech sahá až do roku 1964, kdy se zde začala hojně využívat i šetrná kapková závlaha. Během sezóny na polích najdete především polorané hybridy Rijnsburského typu, které se vyznačují vyšší tvrdostí a pevnou žlutohnědou slupkou s vynikajícími vlastnostmi pro skladování. Díky ideálním klimatickým podmínkám místní zemědělské družstvo vypěstuje až 3 tisíce tun cibule za rok. 

Ročně v ZD Všestary vypěstují až 3 tisíce tun tohoto kulinářského zlata.Ročně v ZD Všestary vypěstují až 3 tisíce tun tohoto kulinářského zlata.Zdroj: Ivet Strnadová, Cinelicious

Královna kuchyně, co spojuje generace
“Pěstování Všestarské cibule má u nás dlouhou historii a místní lidé jsou na tuto specialitu hrdí. Je to určitý symbol kultury a tradice, který spojuje náš region. Důkazem jsou Oslavy Všestarské cibule, které každý druhý rok pořádáme. Přijeďte se někdy podívat a uvidíte sami,” říká předsedkyně ZD Všestary Monika Nebeská.  

Všestarské cibule má i svoji slavnost. Na tu letošní dorazily tisíce lidí.Všestarské cibule má i svoji slavnost. Na tu letošní dorazily tisíce lidí.Zdroj: Ivet Strnadová, Cinelicious

Pod její slupkou najdete výjimečné vlastnosti
Výjimečnost Všestarské cibule se skrývá pod slupkou a spočívá v její chuti a nutričních hodnotách. Oproti běžným cibulím obsahuje o 25 % více železa, dvojnásobek niacinu (vitaminu B3) a přitom je bez škodlivých látek. Charakteristické jsou pravidelné kulovité nebo vejcovité tvary a lahodná, sladká nebo různě pálivá chuť, v závislosti na odrůdě. Další zajímavosti k Všestarské cibuli najdete na www.vsestary.cz

Velkoplošně se Všestarská cibule pěstuje od roku 1964.Velkoplošně se Všestarská cibule pěstuje od roku 1964.Zdroj: Jan Macháček, Cinelicious

Letos jsou Všestarské cibule obzvláště vyostřené, krom potravin a nákupních řetězců můžete navštívit také naši prodejnu v Rozběřicích 18.
Těšíme se na vás. 

ZD Všestary