Život je tady hořký už 50 let. Bohudík
Správně hořké pivo Radegast bylo poprvé uvařeno před 50 lety. První várka vznikla 3. prosince 1970.
Víte, že pivo Radegast vzniklo díky menší lsti nebo že se jím zapíjel hokejový triumf v Naganu? Pět desítek let historie značky Radegast a nošovického pivovaru přineslo spoustu mimořádných příběhů.
Zrod a rozvoj pivovaru
Za vznikem správně hořkého piva Radegast stál první sládek pivovaru Jaromír Franzl. Uvařil tehdy pivo, které mělo na svou dobu úplně jinou chuť – hořkou. Prosadil to díky malé lsti. Při testování dal kolegům ochutnat vedle hořkého vzorku ještě sladší vzorek piva, než se tenkrát obvykle vařil. A bylo rozhodnuto.
Vhodné místo pro samotný pivovar Radegast se však hledalo už od roku 1953. Hlavním důvodem jeho umístění v Nošovicích byl přístup ke kvalitní vodě z Morávky. Říká se, že když sládek Jaromír Franzl poklekl ke studánce v Nošovicích a umyl si v ní ruce, prohlásil: „Voda je měkká, to je ono!" Slavností poklep základního kamene proběhl 7. července 1966.
Jak se ale nové hořké pivo bude jmenovat? Název Radegast si vybrali sami lidé z regionu v roce 1969. Ve veřejné soutěži se sešlo přes 3 500 návrhů včetně recesistických jako Rumcajs, Fridex nebo Magdon. Mezi nápady se objevily i Beskyd, Ogar nebo Pinoš. Nakonec ale vyhrál Radegast, který odkazoval k bohu pohostinství, hojnosti a úrody.
Podoba boha Radegasta, jak ji známe dnes, je výsledkem dlouholeté práce sochaře a frenštátského rodáka Albína Poláška. Svou odvahu postavit se výzvám prokázal už ve 22 letech, kdy opustil čalounické řemeslo a odjel do Ameriky. Po první světové válce se opakovaně vracel do rodného kraje, který ho inspiroval k vytvoření sochy boha Radegasta. Její podobu neustále rozvíjel a dokončil ji až v roce 1930, kdy ji daroval svým krajanům.
Díky Poláškově odhodlání a lásce k rodnému kraji vznikl symbol, který nese i hořké pivo Radegast. Málo se ví, že světoznámý sochař vytvořil dva originály. Jeden je na radnici ve Frenštátě pod Radhoštěm, druhý je v pražské zoologické zahradě. Na Radhošti je žulová kopie, kterou nechal vytvořit pivovar Radegast v roce 1996.
Radegast byl od začátku také průkopníkem moderního pivovarnictví, které ale vždy pevně stálo na základech naší tradiční pivní kultury a odkazu sládka Jaromíra Franzla vařit v nošovickém pivovaru hořké pivo. Jako první pivovar v tuzemsku instalovali v Nošovicích anaerobní čističku odpadních vod, pivovar Radegast byl také první a dodnes jediný, který zavedl tzv. sladinový filtr na varně. V 90. letech stál kupříkladu u zrodu nealkoholického piva Birell.
Správně hořké pivo Radegast stálo i u velkých českých i světových událostí. Nošovickým pivem se slavila vítězství na olympijských hrách od Albertville až po Nagano. Tam si Radegastem připíjeli čeští hokejisté i fanoušci po zisku olympijského titulu. Dnes je Radegast oficiálním pivem Extraligy ledního hokeje.
Oslavy 50 let hořkosti
Co si nadělit k padesátce jiného než výjimečný hořký zážitek? Nošovičtí sládci připravili limitovanou edici 1970 kusů výroční várky Radegast 1970-2020. Retro balení obsahuje Radegast 12 uvařenou podle původní receptury a současnou Radegast Ryze Hořkou 12. Omezené množství dárkových balení je nyní k dispozici v dárkové prodejně v Nošovicích.
K výročí pivovarského klenotu byla vytvořena unikátní publikace 50 let pivovaru Radegast, která obsahuje kromě „hořkých" příběhů také více než 300 fotografií, ilustrací a obrázků. K zakoupení je na e-shopu Radegast.
Ojedinělé pivovarské technologie, které pivovar využíval, unikátní exponáty se zajímavým příběhem, velká sbírka pivního skla nebo velkoplošné projekce pivovarských provozů či starých reklam jsou k vidění na výstavě 50 let pivovaru Radegast, kterou hostí Národní zemědělské muzeum v Ostravě.
Pro všechny fanoušky piva Radegast vznikla k „padesátce" také originální kolekce oblečení a doplňků, sada tácků pod pivo nebo plechové cedule, které se inspirovaly motivy z historie reklam a komunikace značky Radegast.
Nedílnou součástí úspěchu správně hořkého piva z Nošovic jsou hospody a jejich majitelé. Proto pivovar Radegast ocenil hospody, které čepují nošovické pivo celých 50 let. V pivovarství odjakživa platí, že sládek pivo vaří a hospodský ho dělá.
Tak dej Bůh štěstí. Život je hořký. Bohudík