Víte, že pivo Radegast vzniklo díky menší lsti nebo že se jím zapíjel hokejový triumf v Naganu? Pět desítek let historie značky Radegast a nošovického pivovaru přineslo spoustu mimořádných příběhů.

Zrod a rozvoj pivovaru

Za vznikem správně hořkého piva Radegast stál první sládek pivovaru Jaromír Franzl. Uvařil tehdy pivo, které mělo na svou dobu úplně jinou chuť – hořkou. Prosadil to díky malé lsti. Při testování dal kolegům ochutnat vedle hořkého vzorku ještě sladší vzorek piva, než se tenkrát obvykle vařil. A bylo rozhodnuto.

Vhodné místo pro samotný pivovar Radegast se však hledalo už od roku 1953. Hlavním důvodem jeho umístění v Nošovicích byl přístup ke kvalitní vodě z Morávky. Říká se, že když sládek Jaromír Franzl poklekl ke studánce v Nošovicích a umyl si v ní ruce, prohlásil: „Voda je měkká, to je ono!" Slavností poklep základního kamene proběhl 7. července 1966.

Jak se ale nové hořké pivo bude jmenovat? Název Radegast si vybrali sami lidé z regionu v roce 1969. Ve veřejné soutěži se sešlo přes 3 500 návrhů včetně recesistických jako Rumcajs, Fridex nebo Magdon. Mezi nápady se objevily i Beskyd, Ogar nebo Pinoš. Nakonec ale vyhrál Radegast, který odkazoval k bohu pohostinství, hojnosti a úrody.

Podoba boha Radegasta, jak ji známe dnes, je výsledkem dlouholeté práce sochaře a frenštátského rodáka Albína Poláška. Svou odvahu postavit se výzvám prokázal už ve 22 letech, kdy opustil čalounické řemeslo a odjel do Ameriky. Po první světové válce se opakovaně vracel do rodného kraje, který ho inspiroval k vytvoření sochy boha Radegasta. Její podobu neustále rozvíjel a dokončil ji až v roce 1930, kdy ji daroval svým krajanům.

Díky Poláškově odhodlání a lásce k rodnému kraji vznikl symbol, který nese i hořké pivo Radegast. Málo se ví, že světoznámý sochař vytvořil dva originály. Jeden je na radnici ve Frenštátě pod Radhoštěm, druhý je v pražské zoologické zahradě. Na Radhošti je žulová kopie, kterou nechal vytvořit pivovar Radegast v roce 1996.

Radegast byl od začátku také průkopníkem moderního pivovarnictví, které ale vždy pevně stálo na základech naší tradiční pivní kultury a odkazu sládka Jaromíra Franzla vařit v nošovickém pivovaru hořké pivo. Jako první pivovar v tuzemsku instalovali v Nošovicích anaerobní čističku odpadních vod, pivovar Radegast byl také první a dodnes jediný, který zavedl tzv. sladinový filtr na varně. V 90. letech stál kupříkladu u zrodu nealkoholického piva Birell.

Správně hořké pivo Radegast stálo i u velkých českých i světových událostí. Nošovickým pivem se slavila vítězství na olympijských hrách od Albertville až po Nagano. Tam si Radegastem připíjeli čeští hokejisté i fanoušci po zisku olympijského titulu. Dnes je Radegast oficiálním pivem Extraligy ledního hokeje.

Oslavy 50 let hořkosti

Co si nadělit k padesátce jiného než výjimečný hořký zážitek? Nošovičtí sládci připravili limitovanou edici 1970 kusů výroční várky Radegast 1970-2020. Retro balení obsahuje Radegast 12 uvařenou podle původní receptury a současnou Radegast Ryze Hořkou 12. Omezené množství dárkových balení je nyní k dispozici v dárkové prodejně v Nošovicích.

K výročí pivovarského klenotu byla vytvořena unikátní publikace 50 let pivovaru Radegast, která obsahuje kromě „hořkých" příběhů také více než 300 fotografií, ilustrací a obrázků. K zakoupení je na e-shopu Radegast.

Zdroj: Kniha 50 let pivovaru Radegast

Ojedinělé pivovarské technologie, které pivovar využíval, unikátní exponáty se zajímavým příběhem, velká sbírka pivního skla nebo velkoplošné projekce pivovarských provozů či starých reklam jsou k vidění na výstavě 50 let pivovaru Radegast, kterou hostí Národní zemědělské muzeum v Ostravě.

Pro všechny fanoušky piva Radegast vznikla k „padesátce" také originální kolekce oblečení a doplňků, sada tácků pod pivo nebo plechové cedule, které se inspirovaly motivy z historie reklam a komunikace značky Radegast.

Nedílnou součástí úspěchu správně hořkého piva z Nošovic jsou hospody a jejich majitelé. Proto pivovar Radegast ocenil hospody, které čepují nošovické pivo celých 50 let. V pivovarství odjakživa platí, že sládek pivo vaří a hospodský ho dělá.

Zdroj: Ocenění pro restaurace čepující Radegast již 50 let

Tak dej Bůh štěstí. Život je hořký. Bohudík

www.radegast.cz