Jaké jsou vaše hlavní programové vize?

Vyjadřuje je heslo „Odpovědná budoucnost“. Záleží mi na tom, aby byly v našem regionu zajištěny podmínky pro kvalitní život. Vhodné přírodní podmínky může poskytnout jen funkční krajina, jejíž vytváření je nutnou odpovědí na klimatické změny. K tématům životního prostředí mám profesně velmi blízko, velkou slabinu vidím v zajištění pitné vody. Ve městech a regionu musí být dostatečná občanská infrastruktura a pracovní místa, aby odsud mladí lidé neodcházeli. Dalším mým tématem je doprava, například investice státu a kraje, který se musí poctivě starat o své silnice II. a III. třídy. Neopominutelnými tématy jsou vzdělávání či dlouhodobé financování sociálních služeb.

Jedním z klíčových témat v našem regionu je regionální doprava. Vám se v minulosti povedla velká věc, když jste se zasloužil o zastavování vlaků soukromých dopravců u vás v Zábřeze. Jak to tehdy bylo?

Zastavování rychlíků v Zábřeze jsme museli řešit, protože některé spoje na trase Praha – Luhačovice objednávané státem přes Ministerstvo dopravy začaly Zábřehem jen projíždět. Bohužel jsem nenašel zastání ani u vedení Olomouckého kraje. Nicméně se nám podařilo domluvit se soukromými dopravci, kteří v Zábřeze začali zastavovat. Stanice v Zábřeze je spádovým regionem přibližně 100 tisíc obyvatel počítají.

V Zábřehu stojíte za mnoha projekty, některé vám daly dost zabrat. Na které jste zvlášť hrdý?

Nejnáročnější bylo budování a rekonstrukce kanalizace, kdy největší problém představovalo finanční zajištění dotace. Objem 750 milionů korun a 25 kilometrů nové a zrekonstruované kanalizace hovoří za vše. Povedlo se. Velkou radost mám vždy, když vidím, jak se investice či i menší záměr zapojí do života a funguje.

Důležitým tématem pro rodiny je dostupnost práce. Co navrhujete?

Náš region trápí, že mladí lidé zůstávají po studiích ve velkých městech a nevracejí se zpět. Bez kvalitní vybavenosti včetně služeb nebude region pro mladé rodiny atraktivní, podmínkou je dostupnost práce. Námětů mám více, důležitá je také dobrá infrastruktura včetně internetového připojení.

Více na www.frantisekjohn.cz

Zadavatel/zpracovatel: KDU-ČSL