Naše škola je postavena v centru 2. městského obvodu Poruba, je tvořena samostatnou budovou a  má výbornou dopravní dostupnost. Jsme škola  nejen s bohatou tradicí, ale především s moderním přístupem k výuce.

Systemetickou prací s třídními kolektivy se snažíme pěstovat přátelské vztahy a pozitivní atmosféru nejen v jednotlivých třídách, ale napříč celými ročníky.

Naše žáky vedeme k samostatnosti a zodpovědnosti, učíme děti aktivně  spolupracovat.

V rámci naší základní školy reagujeme dlouhodobě na zvýšený zájem rodičů o intenzivní výuku anglického jazyka. Již několik let posilujeme výuku cizího jazyka přirozeným způsobem, kdy se cizí jazyk stává nástrojem pro komunikaci v procesu učení.

Školu navštěvuje v průměru 690 žáků, se kterými pracuje spolu s pedagogy  5 rodilých mluvčích , školní psycholog , speciální pedagog a několik asistentů pedagoga.

Jazyková a bilingvní výuka na naší škole
Výuku cizích jazyků nabízíme od roku: 1990    
Bilingvní vzdělání nabízíme žákům od roku 2013.
Anglický jazyk se u nás učí všichni žáci od prvního ročníku, v bilingvní třídě se učí žáci i některé předměty v angličtině.
jazyková učebnajazyková učebnaZdroj: ZŠ generála Zdeňka Škarvady, Ostrava-Poruba

Jako druhý cizí jazyk je  žákům nabízena němčina, francouzština, španělština či ruština. Tyto jazyky se poté učí od 6.ročníku. V případě bilingvních tříd již od 5. ročníku.

Rodilí mluvčí jsou zapojeni do výuky a to nejen v hodinách angličtiny, ale také do výuky druhého cizího jazyka nebo odborných předmětů. Díky úzké spolupráci s jazykovou agenturou Cloverleaf a Hello skládají žáci školy pravidelně mezinárodní Cambridge zkoušky.

V návaznosti na výuku cizích jazyků škola pořádá tematické výjezdy žáků do Rakouska – zpravidla do Vídně a jejího okolí, ale také do Německa, Švýcarska, Francie, Itálie apod. Každoročně připravujeme a v případě zájmu i realizujeme zájezd do Velké Británie – Londýna, přičemž jsou žáci ubytovaní v britských rodinách.

Filozofií naší školy je ale především všestranný rozvoj našich žáků, proto škola nabízí široké spektrum aktivit , projektů a kroužků, aby se žáci mohli plně  rozvíjet.

K pravidelným akcím patří akce jako Pasování prvňáčků, Halloween, pořádání lyžařských , cyklo horolezeckých kurzů, branně ekologického kurzu, pořádání celé řady sportovních aktivit a soutěží apod.
lyžařský kurzlyžařský kurzZdroj: ZŠ generála Zdeňka Škarvady, Ostrava-Poruba

Škola nabízí rovněž kroužky v odpoledních hodinách. Jedná se např.o Keramiku, Modelář,Karate,Knihovnický kroužek,Duch školy,ale také bilingvní kroužky jako např. Reading Club, Hand-Craft, Science,Jolly Music,Jolly phonics,Study Corner,On the Road,ICT Club, History,Dance, Sports, Creative Arts, Music, Drama,…

Vybavení školy:
Škola je velmi moderně vybavena. Téměř všechny třídy mají k dispozici multimediální tabule. Součástí školy jsou 2 moderní jazykové učebny, odborné pracovnami chemie-biologie, fyziky-zeměpisu, učebnou informatiky apod. Škola  disponuje také školním hřištěm, dvěma tělocvičnami. V jedné z nich se nachází povrch Tatami, dále pak cvičnou kuchyňkou a vybavenými dílnami, jejichž součástí je keramická pec.

tělocvik na Tatamitělocvik na TatamiZdroj: ZŠ generála Zdeňka Škarvady, Ostrava-Poruba

Další informace naleznete na našich webových stránkách
www.zs-skarvady831.cz