David Škarda, DiS. – hlavní sestra EUC Kliniky PlzeňDavid Škarda, DiS. – hlavní sestra EUC Kliniky PlzeňZdroj: EUC Klinika

Medailonek:
Jmenuji se David Škarda a jsem hlavní sestrou EUC Kliniky Plzeň. Vystudoval jsem Vyšší odbornou školu zdravotnickou v Plzni v oboru Diplomovaný zdravotnický záchranář. Za dobu svého působení ve zdravotnictví jsem pracoval na lůžkách intenzivní péče a urgentního příjmu v nemocnici mimo Plzeňský kraj. Zde jsem se setkal s mnoha pacienty, kteří trpěli chronickými ranami a pečoval jsem o ně pomocí různých metod hojení. Z mého pohledu se jedná o opravdu velmi důležitou oblast medicíny, kde sám pacient i zdravotník vidí účinnost samotné léčby na vlastní oči… 

Co přesně si má tedy laik představit pod pojmem: Centrum chronických ran? Co vše pod tento pojem spadá a s čím vším dokážete pacientům pomoct?

Jedná se o oddělení zdravotnického zařízení, ve kterém se odborníci komplexně starají o pacienty s chronickými ranami. Může se jednat o pacienty s bércovými vředy, proleženinami (dekubity), diabetickými vředy, ale i s popáleninami III. stupně nebo třeba nádory s vředovitým rozpadem. Centrum chronických ran mohou vyhledat i ti, kterým se špatně a komplikovaně hojí pooperační rány. Odborníci, kteří se takovým pacientům v Centru chronických ran věnují, se musí pravidelně vzdělávat a sledovat nejmodernější trendy v této oblasti. 

S jakými metodami zde pracujete a je to bezbolestný proces? 

V případě léčby chronických ran používáme tzv. holistický přístup. To tedy v praxi znamená, že se nezabýváme jen samotným ošetřením samotné rány, ale náš přístup k pacientovi je všestranný. Zjišťujeme primární příčinu vzniku rány, sledujeme další případná souběžná onemocnění pacienta a další významné skutečnosti související s jeho zdravotním stavem. Proto je velmi důležitá mezioborová spolupráce dermatologů, chirurgů, diabetologů, praktických lékařů a nutričních terapeutů. Léčba hojení ran je prakticky bezbolestný proces. Používáme nejmodernější krycí materiály pro vlhké hojení ran, které pacientovi vybíráme doslova na míru. 

Od kdy je tato služba v rámci EUC Kliniky Plzeň zájemcům dostupná a existuje vůbec v rámci města nebo regionu nějaké další centrum pro chronické rány?

Centrum chronických ran je oficiálně otevřeno od 1. března 2021. Chceme takto rozšířit již tak velké spektrum zdravotní péče, kterou našim pacientům na naší klinice nabízíme. V rámci Plzně jsme v současné době jedinou ambulantní klinikou, která léčbu chronických ran zajišťuje. 

Musí si pacient léčbu v takovém centru hradit?

Léčba je hrazena ze zdravotního pojištění. V rámci péče zdravotníci v centru vyřeší hlavní příčinu defektu, naučí pacienta se o ránu starat. Veškerý materiál potřebný k následnému ošetření v domácím prostředí lze vyzvednout v naší lékárně přímo na EUC Klinice Plzeň. 

Jaké jsou výhody takového centra v rámci kliniky?

Bezesporu je to možnost osobního přístupu k pacientovi a tým lékařů z různých oborů tzv. pod jednou střechou. Centrum také znamená soustředění personálu úzce oborově, což přináší velkou specializaci zdravotníků, a to nejen díky jejich neustálému odbornému vzdělávání, ale také rutinu a zkušenosti.  U nás se o pacienty bude starat stále stejný personál, na který budou pacienti zvyklí. 

EUC Klinika Plzeň
Denisovo nábřeží 1000/4
301 00 Plzeň
Tel.:  378 218 111
web: www.euc.cz

Zdroj: EUC Klinika