Hlavní hormony produkované štítnou žlázou jsou tyroxin a trijodtyronin. Mezi jejich činnosti patří zvyšování metabolické aktivity buněk, která ovlivňuje metabolismus sacharidů, tuků i bílkovin, má vliv na oběhovou soustavu, tedy především na činnost srdce a na centrální nervovou soustavu. Při onemocnění štítné žlázy dochází k poruchám funkce z hlediska produkce hormonů, která je buď nedostatečná (hypotyreóza), nebo nadměrná (hypertyreóza). Dále může jít o strukturální ložiskové změny nezhoubného, případně zhoubného charakteru.

Snížená vs. zvýšená produkce hormonů
Při nadměrné produkci hormonů se objevuje např. podrážděnost, nesoustředěnost, nespavost, bušení srdce, nadměrné pocení, jemný třes rukou, průjmy či osteoporóza. Nedostatečná produkce hormonů mívá různé příčiny – od dědičných dispozic po nedostatek jódu. Nemocný je unavený, malátný, trpí zácpou, zimomřivostí, má sklon k depresím, cítí bolesti svalů a kloubů, má suchou kůži a mohou se objevit otoky. Přečtěte si o roli štítné žlázy při těhotenství, o jejích poruchách u dětí či o jednotlivých typech vyšetření.

Zdroj: Shutterstock

Oddalovat vyšetření se nevyplácí
Pokud se onemocnění štítné žlázy odhalí včas, většinou je dobře léčitelné. V rozvinutém stadiu však závažně zasahuje do života. K vyšetření přitom stačí rozbor krve nebo kontrola ultrazvukem, dokonce je dostupný i domácí test. Máte-li tedy podezření, že vaše štítná žláza nefunguje správně, neváhejte kontaktovat lékaře. Také můžete využít např. službu Lékař online 24/7, kde vám odborník z kliniky EUC poradí na dálku, doporučí správný postup léčby, případně návštěvu specialisty v jedné z 26 EUC klinik v České republice.