Máte představu, co je ta pravá čokoláda a jak ji v obchodě vůbec rozeznat mezi těmi všemi barevnými tabulkami?

Prvním pravidlem je znát čokolatiéry, kteří stojí za svým produktem. Na webových stránkách nebo sociálních sítích jednotlivých bean to bar nebo tree to bar čokoládoven najdete veškeré informace, které k rozpoznávání potřebujete. Nahlédnete pod pokličku vzniku své oblíbené tabulky. Věřte nám, že i takové „osobní“ setkání s výrobcem posune váš zážitek z čokolády o level výš a v mžiku zapomenete na napomádované a vyleštěné šéfkuchaře a mistry čokolády ve sněhobílých rondonech se zlatými nápisy velkých značek, kteří nám ukazují svůj americký úsměv v televizních reklamách a na billboardech. Zjistíte, že než se dostanete k hotové a zabalené tabulce čokolády je za tím spousta tvrdé dřiny, kterou musíte dělat srdcem. Veškeré informace by měl svým zákazníkům poskytnout i dobrý prodejce čokolády. O to se snažíme i my na www.cokolada.cz.

Zdroj: Čokoláda.cz s.r.o.

Ano, bude vás to stát trochu času a surfování na internetu, ale rozhodně se to vyplatí. Možná by vám láhev vína z Francie chutnala o malinko více, pokud byste věděli, ze které vinice a oblasti přesně pochází. Viděli byste ty, kteří za lahví vína stojí, vinařství a vinaře, kteří pro vás víno přichystali. O dobré kávě ani nemluvě. Svět kvalitní čokolády funguje stejně.

Bean to bar čokolády se vyrábějí z těch nejlepších kakaových bobů z malých plantáží a soukromých pěstitelů nebo družstva pěstitelů kakaa. Ti pěstují své boby s šetrností k vzácným kakaovníkům a respektem k okolní přírodě.

Zdroj: Čokoláda.cz s.r.o.

U kvalitních hořkých čokolád najdete ve sležení pouze kakaové boby (někteří výrobci uvádějí kakaovou hmotu a kakaové máslo – což je to samé, pouze jsou dvě složky kakaa rozepsány zvlášť) a cukr. V mléčných čokoládách najdete navíc ještě sušené mléko. Nic víc by ve složení být nemělo. Pokud se jedná o čistě hořké a čistě mléčné sigle origin tabulky. Na obalech najdete nejen zemi původu kakaových bobů, ale také přesné označení plantáže či regionu, období sklizně, kde bylo kakao vypěstováno, dobu fermentace, sušení, nadmořskou výšku a spoustu dalších drobností a detailů.

Zdroj: Čokoláda.cz s.r.o.

S kvalitní čokoládou je velká zábava hlavně ve chvíli, kdy objevujete chutě rozličných kakaových bobů. Zjistíte, že každá hořká například 70% čokoláda chutná z každé plantáže jinak a nemusíte od ní čekat pouze prvoplánovou hořkost, kterou možná v kvalitní tmavé čokoládě nakonec ani nenajdete. Poctivé kakaové boby mají velmi zásadní chuťové spektrum a liší se odrůdami a způsobem zpracování bobů. Chuť ovlivní i doba fermentace a sušení. A kvalitní výrobce čokolády hodně baví si s tímto faktorem hrát. V kvalitních tabulkách najdete tóny citrusů, ovoce všeho druhu, ořechů, zemitých tónů, whisky, medu, a takto bychom mohli pokračovat donekonečna.

Každý z nás má svou jedinečnou chuťovou paletu uspořádanou jinak, takže i vy si najdete nějaký ten vlastní speciální chuťový tón.

Zdroj: Čokoláda.cz s.r.o.

Uspořádejte si doma degustaci. V klidu si sedněte se dvěma či třemi bean to bar čokoládami do vašeho oblíbeného křesla, ztlumte světlo a pusťte si potichu hudbu. Ochutnejte a užijte si každou kostičku. Zamyslete se nad každou drobnou chuťovou zajímavostí a my vám garantujeme, že prožijete nevšední gastronomický zážitek. A pokud se vám nechce degustovat samotným, stačí přijít k nám. Na naší degustaci čokolády se dozvíte i o něco více informací. A hlavně pamatujte: NEKOUSAT, ALE CUCAT!

Dobrou chuť, vaše Šárka Robinson Pomahačová, degustátorka čokolády

Nápovědu najdete na www.cokolada.cz

Ze všech správných odpovědí vybereme náhodně 3 výherce, kteří vyhrávají:

1. vylosovaný: Předplatné čokolády na 6 měsíců (3 tabulky, hořká/mléčná) ve výši 3.399 Kč
2. vylosovaný: Degustace čokolády pro dvě osoby ve výši 1.300 Kč
3. vylosovaný: Poukaz na nákup čokolády na e-shopu ve výši 500 Kč

Zdroj: Čokoláda.cz s.r.o.