PharmDr. Kamila Horníčková se v týmu lékárníků specializuje na přírodní medicínu a zelenou lékárnu. Mladé dívky a ženy dnešní doby mají velký zájem o přírodní produkty a kosmetiku obzvlášť. „Nebojte se experimentovat, poznávejte sami sebe a pečlivě hlídejte složení přírodních produktů. Méně je někdy více,“ radí Kamila. Osobně používá jedině přírodní kosmetiku, protože to vychází to z jejího životního postoje pečovat o sebe přirozeně a v souladu s přírodou. Kamila na Lékárna.cz ráda poradí každému zájemci o přírodní řešení. Pár rad připravila i pro vás. 

Jak si vybrat přírodní kosmetiku

Čtěte složení produktů, vyhýbejte se konzervantům, barvivům a parfémům. Krůček po krůčku pak můžete nahradit stávající nevyhovující produkty za přírodní, čisté, kvalitní a zdraví prospěšné.

Hledejte jednoduchost. Lidé si někdy neuvědomují, že kůže je druhý dýchací orgán, přijímáme skrze ni všechno. U kosmetiky si vždy položte otázku: Je složení přípravku vhodné pro vaše tělo tak, že byste si daný produkt v přeneseném slova smyslu "namazali i na chleba"?

Pod pojmem "přírodní kosmetika" se může schovávat i velmi nekvalitní chemická kosmetika s obsahem jedné, dvou přírodních složek. Proto buďte ve střehu a vždy se zajímejte o kvalitu, původ a složení přírodní kosmetiky.

Podle čeho se tedy pozná kvalitní přírodní kosmetika?

Kvalitu poznáme především podle složení, certifikace a také podle kvality dané značky. Aby byl produkt certifikovaný, musí splňovat přísná kritéria. Hlavní složkou kvalitní přírodní kosmetiky je aloe vera gel, bambucké máslo a kvalitní oleje. Oproti tomu běžné krémy obsahují na prvním místě vodu, syntetické oleje a podobně. U složení platí, že přípravek obsahuje nejvíce právě té složky, která je uvedená na prvním místě.

Jaký krém je ideální pro mladou slečnu a naproti tomu pro ženu ve středním věku?

Hlavní složkou krémů pro mladé slečny by měly být hydratační látky, jako je aloe vera, květové vody z bylinek a nekomedogenní oleje, například arganový, konopný a další. Většinou obsahují i vodu a protizánětlivé složky, jako je éterický levandulový olejíček, olej z čajovníku a další. Pro ženu ve středním věku jsou blahodárné krémy, které obsahují méně vody, ale zato více aktivních vyživujících složek. Patří mezi ně například hodnotné oleje - šípkový, jojobový, meruňkový, švestkový, fíkový, dále například i kyselina hyaluronová, vitamín C a přírodní retinol (bakuchiol).

Lékárna.cz nabízí široký výběr kvalitní přírodní kosmetiky pro ženy, muže i děti od českých i zahraničních dodavatelů. V sortimentu najdete přírodní pleťové krémy, přírodní pleťové oleje, přírodní pleťové peelingy a masky, pleťová séra a fluidy i přírodní pleťové vody. S výběrem kvalitních přírodních produktů vám pomohou zkušení lékárníci v online poradně. Doporučí nejvhodnější přírodní kosmetiku přesně pro váš typ pleti – zdarma, rychle a online.

Nápovědu najdete na Lékárna.cz v odborné poradně www.lekarna.cz/odborna-poradna.

Zdroj: PEARS HEALTH CYBER, s.r.o. Lekarna.czZe všech správných odpovědí náhodně vylosujeme deset výherců, kteří obdží dárkové poukázky na nákup libovolného sortimentu na Lékárna.cz, každá v hodnotě 500 Kč.