Při výběru hořké čokolády se většina z nás zaměřuje pouze na obsah kakaa. Lahodná a kvalitní čokoláda však závisí na mnoha dalších faktorech.

Čokoláda se stala lidem snadno dostupnou díky vynálezu stroje na čokoládové tyčinky v 18. století. Od té doby se rozrostla do jednoho z největších a lidmi nejoblíbenějších průmyslových odvětví. Díky nízkým cenám se podařilo udržet stabilní poptávku, nicméně i nahrazování kvalitních surovin těmi levnějšími. To je i případ kakaového másla, které chybí v každé průmyslové čokoládě. Nahrazuje se rostlinnými oleji nebo v horším případě palmovým. Což přináší zcela jinou chuť a texturu.

Zdroj: CAMBRIEL s.r.o. Passion Hand Made Chocolate

Zvláštní chuť a vůně čokolády je dána několika faktory. Například druh kakaového bobu, jeho doba fermentace, sušení, intenzita a doba pražení, také složení i kvalita půdy. Pokud se výše uvedené faktory změní, ze stejného kakaového bobu vznikne úplně jiný druh čokolády.

Kvalitní ruční výroba znamená kvalitní čokoládu. Taková je i čokoláda Passion, kterou najdete v Praze a právě oslaví 10. výročí. Jejím posláním je ukázat českým spotřebitelům, jak chutná lahodná a kvalitní čokoláda.

Zdroj: CAMBRIEL s.r.o. Passion Hand Made Chocolate 

Nabízejí několik druhů hořké čokolády, např. 80% kakao, vybrané z afrických kakaových bobů, s ovocnou vůní, zdobené sušeným ovocem nebo posypané praženými semínky. Je tu i hořká čokoláda s obsahem 70% kakaa z Peru nebo čokoládová tyčinka s obsahem kakaa 63%, vyráběná z madagaskarských bobů, vyznačující se nižší hořkostí.
Specialitou manufaktury jsou však výrobky z mléčné a bílé čokolády, ve kterých hraje hlavní roli koření, čaje, ovoce a květiny. Každý si jistě najde svého oblíbence.

Zdroj: CAMBRIEL s.r.o. Passion Hand Made Chocolate

Čokoládové tyčinky Cuvée, představují různé chuťové kombinace, jako je Levandule & Růže, Skořice & Fazole Tonka nebo Banán & Pomeranč. Čokolády ochucené čajem jsou v Česku atypické. Čajové lístky se namáčejí v teplé čokoládě několik dní, aby získala jejich chuť a vůni. Konzumace těchto lahůdek je skutečnou gastronomickou exkurzí.

Manufaktura Passion vám dává příležitost vyzkoušet výrobu na jejich workshopech, můžete se zde naučit základy kvalitní výroby, ochutnat čokolády z různých částí světa a vyrobit si vlastní čokoládovou tyčinku.

Zdroj: CAMBRIEL s.r.o. Passion Hand Made Chocolate

 

Která čokoláda je naše oblíbená, nerozhoduje jen obsah kakaa. Důležitá je vůně, chuť a také textura čokolády. jak se nám čokoláda rozpouští v ústech, jak je hedvábná nebo lepkavá, zda se nám rozpouští na jazyku nebo zanechává pocit sucha. O našem dojmu z čokolády rozhodne i to, jak dlouho nám její chuť a vůně zůstanou v ústech. Přetrvává dlouhé minuty nebo pouze vteřiny?

Neexistuje žádná špatná volba. Čokoláda může být jen lahodná… nebo ještě lahodnější.

Nápovědu najdete na
http://www.passionchocolate.cz/cs/akce/cokoladovy-workshop

Ze všech správných odpovědí vybereme náhodně 2 výherce, kteří obdrží Voucher pro dvě osoby na workshop dle preferencí. Výroba čokoládových tyčinek nebo pralinek v hodnotě 2 500 Kč.

Zdroj: CAMBRIEL s.r.o. Passion Hand Made Chocolate