Úspěch začíná u nás!

Naši absolventi dobývají svět.

Zdroj: zadavatel inzerce
„Krakovská mi pomohla splnit můj sen.“    
Radek Kašpárek - Držitel michelinské hvězdy, Šéfkuchař restaurace Field, Praha

Zdroj: zadavatel inzerce
„SŠSS byla dobrá volba pro rozjezd úspěšné kariéry.“ 
Daniel Georgiev - Držitel michelinské hvězdy, Majitel Ratshotel und Ratsstuben v Haltern am See

Zdroj: zadavatel inzerce
„Od prvního dne jsem věděl, že jsem na správné škole.“   
Lukáš Pobořil - F&B Manager, The Johnstown Estate Hotel, Ireland

Zdroj: zadavatel inzerce
„První zkušenosti jsem získala na škole během dvouměsíční stáže v anglickém Plymouthu.“
Eva Peschlová - Shiftleader recepce hotelu Mercure Ostrava Center

Přijďte se přesvědčit a navštivte naši školu!

Dny otevřených dveří:
13.01.2021 15:00 – 18:00
11.02.2021 15:00 – 18:00

6 důvodů, proč si vybrat právě SŠSS

Vychováváme hvězdy
Naši absolventi to dotáhli daleko – vaří v Hollywoodu nebo získali michelinskou hvězdu. Mnoho jich také pracuje v zahraničí.
Jdeme s dobou
Pro výuku používáme nejmodernější gastronomické vybavení. Po absolvování nastoupíš do praxe jako profík.
Praktické vyučování
Naši studenti se učí přímo v hotelech, restauracích či cukrárnách. Setkávají se tak s reálnými situacemi na pracovištích.
Možnost ubytování a stravy
Ubytovat se můžeš v Domově mládeže a v naší školní jídelně dostaneš kompletní stravu na celý den. Automaty a bufet ve škole. 
Zahraniční stáže
Během studia na naší škole můžeš vyrazit na stáže Erasmus+ do zahraničí a získat tak cenné profesní i jazykové zkušenosti.
Soutěže
Úspěšně se účastníme nejprestižnějších gastronomických soutěží pro střední školy jako je Gastro Junior, HorecaCup Makro a dalších.

Jaké obory nabízíme?

Čtyřleté obory s maturitou
- Hotelový a restaurační provoz – ve 3. ročníku studia získáš i výuční list (v Moravskoslezském kraji pouze na naší škole)
- Služby cestovního ruchu
Tříleté obory s výučním listem
- Kuchař, Číšník, Kuchař-Číšník, Cukrář
Nástavbový obor - Management v gastronomii

A co nabízíme navíc?
· Výuku s rodilým mluvčím v anglickém jazyce.
· Skvělé učitele – odborníky v oboru.
· Praxi přímo v cestovních kancelářích, hotelech, restauracích nebo cukrárnách.
· Špičkově vybavené gastrocentrum.
· Možnost rozšiřovat si obzory i ve volném čase ve školních klubech – barman,      barista, sommeliér, carving (vyřezávání z ovoce a zeleniny).
· Možnost stát členem školních gastro týmů a zúčastnit se odborných soutěží.
· Možnost účastnit se jazykových soutěží.
· Možnost reprezentovat naši školu ve fotbale, futsale, volejbalu, ale i v dalších    sportech.

Zdroj: Youtube

Rozhovor s ředitelkou školy Mgr. Ivanou Matulovou

Proč byste absolventům základních škol doporučila gastroobory na vaší škole?
Prvořadým úkolem střední odborné školy je připravit žáky pro budoucí povolání. S výukou gastrooborů máme více než 60 let zkušeností a ty neustále rozvíjíme. Naši žáci získávají znalosti a dovednosti od kvalifikovaných pedagogů a mají k dispozici špičkové technologie. Pro naše pedagogy je samozřejmostí, že se sami neustále vzdělávají a to nejen v teoretické rovině, v loňském školním roce například 4 kolegové absolvovali stáž v restauraci oceněné michelinskou hvězdou. Uvědomujeme si, že je důležité, aby žáci měli řemeslo, kterému se učí opravdu rádi, zprostředkováváme jim zkušenosti, díky kterým poznávají, že práce v gastronomii je sice těžká ale krásná a důležitá a zveme k tomu významné odborníky z praxe, žáci tak měli možnost vařit pod vedením francouzského nebo španělského kuchaře. Žáci rovněž mohou rozvíjet svůj talent v řadě odborných klubů například sommeliérském, carvingovém, baristickém, food stylingovém, účastnit se odborných soutěží…  Velký důraz také klademe na to, aby žáci měli možnost získávat zkušenosti i za hranicemi rodné vlasti na pracovních stážích v rámci programu Erasmus+.   V krátkosti: náš slogan STUDUJ NA ŠKOLE, KTERÁ VYCHOVÁVÁ HVĚZDY, odráží skutečnost…
Jaká je po vašich absolventech poptávka?
Kvalitní absolventi mají v gastronomických provozovnách bezpochyby dveře dokořán a také velkou šanci uplatnit se na trhu práce. Řada našich absolventů je toho důkazem. Dokázali se prosadit nejen u nás, ale i v zahraničí a zkušenosti ze světa pak mnozí uplatnili při budování vlastního podniku v České republice. V posledních letech zaznamenává boom i cukrářské řemeslo. Češi rádi mlsají a absolventky a absolventi oboru cukrář jim umí nejen osladit život, ale i potěšit oči.
Kterým slavným absolventem se můžete pochlubit?
Vychloubačnost sice není považována za kladnou lidskou vlastnost, ale my se opravdu máme čím chlubit: aktuálně nejznámějším absolventem naší školy je majitel restaurace opakovaně oceněné michelinskou hvězdou Radek Kašpárek. Radek ovšem není jedinou slavnou osobností gastrosvěta a ani jediným michelinským šéfkuchařem, kterého vychovali pedagogové Střední školy společného stravování: v německém Haltern am See vybudoval michelinskou restauraci další náš absolvent, ostravský rodák Daniel Georgiev. O žaludky hollywoodských hvězd pro změnu pečoval Roman Hadrbolec. Naši žáci si tedy na nedostatek vzorů a inspirace nemohou stěžovat.      
Pořádá vaše škola nějakou gastrosoutěž?
Ano, již více než 20 let pořádáme soutěž Čokoládová vařečka, která je určena pro žáky ostravských základních škol, kteří mají zájem o gastronomii. Děti při ní mají za úkol před zraky odborné poroty a diváků připravit hlavní chod na zadané téma. O soutěž je velký zájem a mnozí ze soutěžících se k nám později vracejí jako naši žáci. 
Jak se snažíte propojit vaše žáky s reálnou praxí?
Toto propojení je pro nás samozřejmostí a také jednou z našich priorit. Drtivá většina našich žáků absolvuje  odborný výcvik ve velkých ostravských hotelích nebo jiných menších provozovnách. Od 1. ročníku se tedy žáci pohybují v reálném pracovním prostředí a nasávají skutečnou pracovní atmosféru. V rámci teoretického vyučování umožňujeme žákům absolvovat projektové dny pod vedením odborníků z praxe, kteří je seznamují s méně tradičními záležitostmi – například v loňském roce si vyzkoušeli jak uvařit originální paellu přímo pod vedením španělského šefkuchaře Enrika Garcíi. Dalším rozměrem propojení s praxí je naše dlouhodobá angažovanost v programu Erasmus+. Naši žáci mají možnost vyjíždět na 2 týdenní až 3 měsíční pracovní stáže nebo prázdninové odborné praxe do řady evropských zemí – jen v posledních dvou letech vyjelo  více než 50 žáků do Irska, Francie, Španělska, Německa, Anglie a Itálie.

Střední škola společného stravování Ostrava-Hrabůvka, příspěvková organizace
Krakovská 1095/33,  700 30 Ostrava-Hrabůvka, www.ssss.cz